Çölyaklıların Dikkat Etmesi Gereken Önemli Noktalar

* Gluten bizler için zehirdir; diyetimizden bu maddenin çıkartılması gerekmektedir.
* Glutensiz diyet ömür boyu sürmelidir.
* Glutensiz diyete başlandıktan kısa bir süre sonra belirtiler ortadan kalkar.
* Glutensiz diyet çok komplike ve karmaşık bir diyettir. Çölyak hastası kadınların özellikle hamilelik döneminde dikkat etmeleri gereken diyetleri çocuğun gelişimi ve hamileliğin sağlıklı devamı için çok önemlidir. Çölyaklı hastalar okullarda, iş yerinde toplantılarda, vb. yerlerde yemek alırlarken ne aldıklarına son derece dikkat etmek zorundadırlar. Eğer dışarıda yemek yenilecekse Çölyaklı hastaların yiyecekleri yemeklerdeki gluten olup olmadığını öğrenmeleri ve buna göre davranmaları gerekmektedir. Gerekirse garson, aşçı, yada yemeği yapan her kimse yemekte gluten olup olmadığı sorulmalıdır. Ev sahibinin ya da garson aşçının glutenin ne olduğunu bilmemesi halinde bu kişilere yemekte buğday, arpa, çavdar, yulaf unu olup olmadığı da sorulabilir.
* Tüm bu sınırlamalara rağmen Çölyaklılar iyi ayarlanmış bir diyet ile çok çeşitli gıdalar yiyebilmektedir. (hatta pasta ve ekmek gibi) Örneğin; kişi buğday unu yerine mısır unu, patates unu, pirinç unu, soya unu kullanabilir ve bunlardan yapılan her türlü değişik yiyecekleri yiyebilirler.
* Gıda maddelerinin ambalajları üzerinde yazılı olan bilgileri dikkatli olarak okuyalım, bizler için zararlı maddeleri içeren gıdalardan uzak duralım çünkü gluten çok sayıda besin maddesinin içinde koyulaştırıcı ve yapıştırıcı olarak kullanılmaktadır.
* Kullanılan besinlerde gluteni araştırmak, hangi gıdalarda olduğunu öğrenmek Çölyak hastaları için doğal bir olay haline gelmelidir. Çölyaklıların hangi besin maddelerinin güvenli olduğunu, hangilerinin güvensiz olduğunu öğrenmeleri gerekmektedir.

3 yorum:

gelibolu dedi ki...

hertürlü çölyak ürünleri (baklava, mantı, börek, tatlı ve tuzlu ürünler) yapılır.kargoyla eve teslim edilir.
tel : 05372584958

Unknown dedi ki...

www.hammaddeler.com sitesi piyasa fiyatlarının çok altında Glutensiz makarna çeşitleri ve Humus unu ürünleri ile çölek hastalarının kullanımına açılmıştır ana sayfa yerine http://www.hammaddeler.com/Urunler/Gida/Glutensiz_Urunler/index.html adresini kullanabilirsiniz

gastronot dedi ki...

Merhaba,
Türkiye'nin ilk, Glutensiz Unlu Mamuller dükkanı olan Miss Caramel'de, Çölyaklılar için hazırladığım tüm glutensiz tariflerle, Türk ve Dünya mutfaklarından seçme glutensiz lezzetleri içeren kitabım "GLUTENSİZ TATLAR"a, 12 Ağustos 2010 Perşembe gününden itibaren, tüm seçkin kitabevlerinden ve aşağıda linkleri yeralan online satış sitelerinden ulaşabilirsiniz.

"Çölyak olduğumu öğrendiğimde, bundan böyle hayatın çok da kolay olamayacağını anlamıştım. Yasaklarla yaşamak ise, tüm bu hislerimi doğruladı. İlk glutensiz denemelerim, 2005 yılında açtığım Miss Caramel'in temellerini attı. Miss Caramel, Türkiye'nin ilk ve o dönem tek Glutensiz Unlu Mamuller dükkanı oldu.
GLUTENSİZ TATLAR'la da, Miss Caramel'e ulaşamayan tüm Çölyaklılara ulaşmak ve hayatınızı bir nebze kolaylaştırmak istiyorum."

Sağlık ve mutluluk her zaman sizinle olsun...

Bahar Yaka
baharyaka@yahoo.com


http://www.sistem.com.tr/firma_urun.asp?dzid=5349

http://kitap.antoloji.com/glutensiz-tatlar-kitabi/

http://www.idefix.com/kitap/glutensiz-tatlar-bahar-yaka/tanim.asp?sid=CJAMVTLL0T5TURTV34QZ

http://www.eren.com.tr/goster/kitap/kitap.asp?kitap=301233

http://kitapyurdu.com/kitap/default.asp?id=566079

http://www.ilknokta.com/urun/111225/Glutensiz-Tatlar-Saglikli-Yasam-Icin-Yeme-Icme-Onerileri.html

http://www.kitaptutkunu.com/glutensiz-tatlar-p-1940.html

http://www.hizlial.com/kitap/yemek-tatli/glutensiz-tatlar_13.028.3705.0001.htm

http://www.bilenesor.net/Kitap_Detay.Asp?Kayit_No=98865&Aciklama=Kultur--Glutensiz-Tatlar:-Saglikli-Yasam-Icin-Yeme-Icme-Onerileri--Glutensiz-Mutfak--Sistem-Yayincilik--Bahar-Yaka--Kitabi-Kitap-Kitaplari-Online-Tanitim-Satis

http://www.finalpazarlama.com/b2b/urunDetay.aspx?MAGAZAID=qI0CPAwM1yE=&STOK_KODU=MwYGbTCxeTNk9vJ2tCTpVw==