Gluten Enteropatisi

Alerjinin Tanımı

Gluten alerjisi genetik olarak belirlenmiş kişilerde hayatın herhangi bir döneminde ortaya çıkabilir. İnce bağırsaklarda villüs denilen parmaksı çıkıntıların yok olması sonucunda alerjinin belirtileri ortaya çıkar.


Belirtiler
Küçük çocuklarda kusma, ishal, karın şişliği, iştahsızlık, kilo alamama ve boy uzamasında yavaşlama gibi tipik belirtilerle ortaya çıkabileceği gibi daha ileri yaşlarda sadece kansızlık, boy kısalığı, kemik zayıflığı ve nedeni bilinemeyen karaciğer hastalığı gibi çok değişik belirtilerle de kendini gösterir.
Çölyak kişinin yaşamının herhangi bir bölümünde ortaya çıkabilmektedir. Çölyak genetik bir hastalıktır, bunun anlamı kişinin ailesinde de bu hastalığın çıkması söz konusudur. Bazen hastalık bir ameliyat, çocuk doğumu, hamilelik, viral enfeksiyon ya da şiddetli duygusal stresten sonra, tetiklenebilir; yada ilk seferde aktif olabilir.




Görülme Sıklığı

Avrupa ülkelerinde yaklaşık her 1000 kişinin birinde Çölyak belirtileri görülmektedir. Çölyakın en önemli özelliği her 200 - 250 kişiden Çölyak olmasına rağmen belirti vermemesidir. Bu kişilerde gluten alerjisinin tedavisiz kalması sonucunda başka bağışıklık sistemi hastalıkları ortaya çıkabilmektedir. Yurdumuzda tahminen yüzbinlerce Çölyak hastası bulunmaktadır.


Teşhis

Eğer yukarıda tanımlanmış belirtilerden sizde veya çevrenizdeki kişilerde görülüyorsa mutlaka uzman bir hekime başvurulmalıdır. Çölyakın kesin tanısı ancak deneyimli bir gastroenterolog tarafından yapılacak kan tahlilleri ve ince bağırsak biyopsisi ile tanımlanabilir.

Tedavi

Tanı konulduktan sonraki aşamada uyulması gereken tek tedavi yöntemi ise size uzman hekim tarafından önerilen gluten içermeyen besinlerle beslenmektir. Gluten buğday, arpa, çavdar ve yulafta bulunduğu için bu gıdalardan ömür boyu uzak durmak gereklidir. Çölyaklı kişiler normal ekmek, makarna, pasta, börek, bisküvi ve benzeri çok sayıda gıdayı yememek durumundadır. Mısır unu, pirinç unu, soya unu, patates unu gibi maddeler gluten içermediği için rahatça tüketilebilir.

2 yorum:

gelibolu dedi ki...

hertürlü çölyak ürünleri (baklava, mantı, börek, tatlı ve tuzlu ürünler) yapılır.kargoyla eve teslim edilir.
tel : 05372584958

Unknown dedi ki...

www.hammaddeler.com sitesi piyasa fiyatlarının çok altında Glutensiz makarna çeşitleri ve Humus unu ürünleri ile çölek hastalarının kullanımına açılmıştır ana sayfa yerine http://www.hammaddeler.com/Urunler/Gida/Glutensiz_Urunler/index.html adresini kullanabilirsiniz